PRAMENY VHODNÉ K USKLADNĚNÍ                                                                                             

 

 

 

Pro delší uskladnění v lahvi se nejlépe hodí minerálky s vyšším obsahem CO2 a menším obsahem železa. Ty vydrží dlouho bez tvorby usazenin a změny chuti. Samozřejmě musí být i bakteriologicky bezpečné. Takové jsou většinou minerálky z vrtů, vyvěrající přetlakem.

Abychom zachovali co nejvyšší obsah CO2, je třeba odběr provádět přímo z výtoku, s co nejmenším vířením. Lahev je třeba naplnit zcela, ponechat jen malý volný prostor a ihned pevně uzavřít. Takto naplněnou láhev skladujeme v temnu a chladu. Po prvním otevření je třeba minerálku zkonzumovat co nejdříve, jinak kysličník vyprchá a původní kvalita se rychle mění.

Níže uvedené minerálky vydrží při tomto postupu bez problémů dva týdny i déle bez změny chuti.

Ostatní kyselky (zvlášť z otevřených jímek) jsou nejchutnější přímo z pramene, a nemá příliš cenu brát je do větší zásoby. Tyto minerálky se však vyplatí nabrat i ve větším množství k uložení.

 

 

 

Název

Oblast

perlivost

miner.

pozn.

Anita

Ch. pánev

střední

nízká

chuť slabá

Dolní Paseky

Smrčiny

střední

vysoká

žel. povlak na lahvi

Grünská (Magnesia)

Tepelsko

vyšší

střední

 

Il Sano

D. Kramolín

vyšší

nízká

žel. povlak na lahvi

Jedlová

D. Žandov

vysoká

vyšší

 

Korunní

Doupovsko

střední

střední

slabší úsady

Kouty

Polabí

vyšší

vyšší

 

Novoměstská

Frýdlantsko

vyšší

nízká

 

Oriona

Tepelsko

střední

střední

 

Praga

Poohří

vyšší

vyšší

 

Radiovka

D. Žandov

vyšší

vysoká

chuť výrazná

Tereza (Devátá)

Kynžvart

vyšší

slabá

chuť slabá