PRAMENY VHODNÉ K USKLADNĚNÍ
Pro delší uskladnění
v lahvi se nejlépe hodí minerálky s vyšším obsahem CO2 a
menším obsahem železa. Ty vydrží dlouho bez tvorby usazenin a změny chuti.
Samozřejmě musí být i bakteriologicky bezpečné. Takové jsou většinou minerálky
z vrtů, vyvěrající přetlakem.
Abychom zachovali co nejvyšší
obsah CO2, je třeba odběr provádět přímo z výtoku, s co
nejmenším vířením. Lahev je třeba naplnit zcela, ponechat jen malý volný
prostor a ihned pevně uzavřít. Takto naplněnou láhev skladujeme v temnu a
chladu. Po prvním otevření je třeba minerálku zkonzumovat co nejdříve, jinak
kysličník vyprchá a původní kvalita se rychle mění.
Níže uvedené minerálky vydrží
při tomto postupu bez problémů dva týdny i déle bez změny chuti.
Ostatní kyselky (zvlášť
z otevřených jímek) jsou nejchutnější přímo z pramene, a nemá příliš
cenu brát je do větší zásoby. Tyto minerálky se však vyplatí nabrat i ve větším
množství k uložení.
Název |
Oblast |
perlivost |
miner. |
pozn. |
Ch.
pánev |
střední |
nízká |
chuť slabá |
|
Smrčiny |
střední |
vysoká |
žel. povlak na lahvi |
|
Tepelsko |
vyšší |
střední |
|
|
D.
Kramolín |
vyšší |
nízká |
žel. povlak na lahvi |
|
D.
Žandov |
vysoká |
vyšší |
|
|
Doupovsko |
střední |
střední |
slabší úsady |
|
Polabí |
vyšší |
vyšší |
|
|
Frýdlantsko |
vyšší |
nízká |
|
|
Tepelsko |
střední |
střední |
|
|
Poohří |
vyšší |
vyšší |
|
|
D.
Žandov |
vyšší |
vysoká |
chuť výrazná |
|
Kynžvart |
vyšší |
slabá |
chuť slabá |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|