Přírodní
vývěry
Přirozené
vývěry
Přirozený vývěr je
takový, kdy minerální voda přirozeně vyvěrá na povrch. Pokud má být taková
minerálka pitná, je nutné, aby byl vývěr vystrojen vhodným jímáním, které
umožňuje odběr a chrání minerální vodu před znečištěním povrchovou vodou. Tato
jímání jsou často jednoduchá, historická – přesto dobře funkční. Běžným
způsobem je jímání dutým kmenem, či dřevěným soudkem. Někdy je jímání provedeno
vyzděnou šachticí. Pokud je opatřeno i
přepadovým korýtkem či trubkou (aby nebylo nutno nabírat přímo z jímky),
je to ideální stav. V otevřené jímce se můžeme přesvědčit, zda není
minerálka znečištěna spadlými předměty či živočichy, nebo je-li čirá či
zakalená. Také můžeme pozorovat intenzitu probublávání.
Jímání uzavřenou skruží či zvonem pohled do
pramene neumožňují, jsou ale odolnější proti vnějšímu znečištění a bezpečnější.
Umělé
vývěry
Nejčastějším umělým
vývěrem je vrt. Jsou jím často zachyceny minerálky, které by jinak přirozeně nevyvěraly.
Někdy jsou vrty jímány minerálky, které původně vyvěraly přirozeně, ale
povrchové jímání bylo z nějakého důvodu nevyhovující. Je bezpečnější
s ohledem na možnost znečištění. Jímá minerální vodu z větší hloubky,
což zabraňuje i případnému znečištění průsakem. Minerálky z vrtů bývají i více
nasyceny CO2, který jinak v otevřené jímce částečně vyprchá.
Je ovšem zcela jasné,
že minerálka z bublající průzračné studánky prostě chutná jinak, než minerálka z trubky odněkud ze zdi, třebaže
bezpečnější a kvalitnější.
Výskyt
přirozených vývěrů uhličitých minerálek
Přirozené vývěry
uhličitých minerálních vod lze v současnosti v Čechách nalézt pouze
v západočeské oblasti. Jedinými výjimkami jsou Novoměstská kyselka u
Nového Města pod Smrkem a Ostrá voda ve Třticích.
V oblasti Tepelska, Českého a Slavkovského Lesa, Smrčin a Chebské
pánve se zachovaly desítky historicky zachycených přírodních vývěrů. Ještě
větší je množství vývěrů nikdy nezachycených, či zanedbáním zchátralých do
nepoužitelné podoby. Několik pramenů bylo v posledních letech rekonstruováno,
často velmi zdařile. Velmi hezkým příkladem jsou Panská kyselka u Drmoulu, či Otročínský pramen. Některé rekonstrukce se však příliš
nepovedly (Svatovítská kyselka, Služetínská, Podhorní
mlýn).
Prameny v lázeňských
městech jsou vesměs podchyceny vrty a původní vývěry zlikvidovány. Prameny jsou
však dostupné a vzhledem k jímání i v lepší kvalitě. Drobné zdroje
v okolí se někde zachovaly v původním stavu (Mariánské Lázně).
Významnější zdroje mimo
lázně, vhodné svou vydatností pro plnírny, jsou většinou nedostupné. Pouze u
některých je zachována možnost veřejného odběru (Korunní, Grűnská).
Západočeská oblast
Odebírání
a trvanlivost minerálních vod
Přírodní kyselka i při
dobrém jímání je samozřejmě odlišná od minerálky z lahve. Většinou má
vyšší obsah železa, proto je chuť trochu jiná. Minerálka průmyslově produkovaná
je úpravou železa zbavena a dosycením kysličníkem uhličitým stabilizována. Na
druhou stranu pro možnost přepravy, distribuce a uchování je takováto úprava
nutná.
V přírodní kyselce jsou
rozpuštěné minerální látky drženy v roztoku přítomností CO2.
Vývěrem do otevřené jímky a také odběrem do lahve se vždy část CO2
uvolní. Tím dojde k porušení rovnováhy a část solí se v roztoku
vysráží. Je to způsobeno tím, že rozpustné hydrogenuhličitany (vápenatý a
hořečnatý) přejdou na nerozpustné uhličitany. To se projeví jako opalescence,
kal, nebo až agregované sedimenty. U železnatých kyselek dochází k vysrážení
vloček hydrátu kysličníku železitého a hydroxidu železitého. Ty mají značnou
adsorpční schopnost, a z kyselky adsorbují do sedimentu různé látky (typicky
např. arzenité). Vysrážená kyselka, oddělená od sedimentu pak chutná jinak. Je
méně železitá, ale pokles koncentrace např. arzenu může být výhodou. Jedná se v podstatě
o obdobu vodárenské úpravy vody čiřením.
Hodně kyselek má za čerstva patrný sirovodíkový pach. U některých je i dost
výrazný (polabské). Pokud takovou kyselku ponecháme v dobře uzavřené
lahvi, ztratí se tento zápach po několika dnech, nejdéle po týdnu. H2S
pravděpodobně přechází reakcí s ostatními složkami minerální vody do
jiných sloučenin. Uvádí se obvykle kombinace mikrobiologických a oxidačních
procesů (1), (2). Minerálka pak chutná trochu jinak, ale pro toho, komu zápach
vadí, může být přijatelnější.
Některé minerální vody
s vyšší perlivostí, menším podílem hydrogenuhličitanů vápníku a hořčíku a
také železa jsou stabilnější a vhodnější ke skladování.
Jinak má konzumace
přírodních kyselek smysl pouze v krátkém čase po odběru.
Pokud minerální vodu
nalijeme do otevřené nádoby a necháme zcela uvolnit rozpuštěný CO2,
můžeme si podle zákalu a barvy udělat představu o obsahu uhličitanů vápníku a
hořčíku a obsahu železa. Na obrázku je vidět, jak vypadá minerální voda po
odstátí, odplynění a vytemperování na 25˚C. Stav zhruba po 5ti hodinách od přelití z přepravní lahve, den po
odběru.
Zleva: Magnesia (z prodávané
lahve), Magnesia (Grűnská), Otročínská,
Oriona
Rizika přírodních vývěrů
U přírodních vývěrů minerálních vod většinou
nejsou k dispozici informace o složení. Obvykle se významně neliší od
ostatních pramenů v oblasti. Nelze však vyloučit přítomnost potenciálně
škodlivých složek (chemických, fyzikálních či biologických).
Příkladem
je minerálka Ida, u níž obsah arzenu 48x převyšuje normu. Kolem tohoto faktu se
v poslední době rozvířila až hysterická kampaň, která nakonec vedla
k uzavření prameníku. Je však třeba říci, že
norma se týká pitné vody. Limity škodlivin jsou stanoveny tak, aby nedocházelo
k poškození zdraví při plném krytí pitné potřeby danou vodou. Pokud
konzumuji takovouto minerálku jednou za rok, rozhodně mi neublíží.
Podobná
situace je i v případě minerálek s vyšším obsahem radioaktivních
prvků.
Celkově
lze konstatovat, že žádný z přírodních vývěrů minerálních vod není
z výše uvedených hledisek nebezpečný při občasné konzumaci.
Jiná je situace u biologického a
bakteriologického znečištění. Zde u některých přírodních vývěrů reálně hrozí
riziko. Pouze zcela výjimečně jsou u některých pramenů dostupné výsledky
bakteriologického rozboru. Většinou je třeba se rozhodnout podle vlastního
dojmu. Minerálky z vrtů, které vyvěrají přetlakem, lze považovat za
bezpečné. Také prameny podchycené zvonem, či jiným hlubším jímáním bývají
v pořádku. U otevřených jímek je třeba se podívat na stav jímky a okolí.
Rizikem je zejména příliš zapuštěná jímka, cizí předměty či živočichové
v jímce nebo zdroje znečištění v okolí. Pokud je jímka čistá, okolní
terén suchý, pramen má dobrou vydatnost a voda nemá žádný cizí zápach, je jen
malé riziko. Naproti tomu prameny malé vydatnosti, v podmáčeném terénu, v blízkosti
kaliště zvěře nebo na pastvině dobytka mohou být problematické. Dobrým vodítkem
je i to, zda je pramen využíván, a tedy ověřen někým jiným.