OBSAH CO2

 

 

Perlivost minerální vody je dána obsahem rozpuštěného CO2. Jeho obsah je u přírodních vod menší než u lahvových minerálek. Ty bývají dodatečně přesyceny, aby se zvýšila trvanlivost. Proto minerálka z lahve po nalití silně perlí.

Přírodní minerálka, zejména z otevřené studánky, je nasycena nejvýš do rovnovážného stavu. Proto po opatrném nabrání do čisté sklenice žádný kysličník neuvolňuje (pokud se neohřeje). Stačí však takovou minerálkou zatřepat v lahvi a hned je vidět, jak byla nasycena.

U pramenů, které vyvěrají přetlakem (z vrtů) se perlení projevuje hned při odběru, protože pod tlakem jsou nasyceny více.

 

Porovnání měřeného obsahu CO2 s hodnotami uváděnými v literatuře vypadá v grafu takto:

 

 

 

 

Byly vyloučeny prameny s mizivým odtokem, a také ty, u nichž se v poslední době podstatně změnilo jímání. Přesto je vidět, že obsah CO2 je zřejmě dost proměnlivá hodnota. V literatuře se uvádí jako běžný jev sezonní kolísání, i významný vliv atmosférického tlaku. Statisticky při tomto rozptylu nelze potvrdit přesnost měření, zdá se však odpovídající.

 

Pozn.: zahrnuty prameny do konce 2021. Prameny s vícenásobným měřením započteny průměrem.